Kérdésed van? Írj nekünk facebook üzenetet!

51CrV4 - 1.8159 Rugóacél

51CrV-4 - 1.8159 - AISI 6150 Rugóacél

Hengerelt felületű,lágyított kivitel.

Ajánlott bicskarugónak és késpengének,kifejezetten jó ár érték arányú alapanyag átlagos felhasználású késekhez.
Lehet barnítani vagy savazni a felületét, ekkor a fegyvercsőhöz hasonlóan barna felületet kap, így nagyobb védelmet élvez a korrózióval szemben. A fényesre csiszolt pengefelület egy patinát kap a használat során, de épp ez az oxidált felület védi kissé az erősebb rozsdásodástól. Aki vadászat után  leolajozza a fegyverét, az egy ilyen késsel is boldogulni fog. Egészen jó éltartó rugalmas, könnyen, és nagyon élesre fenhető.

Chemical composition %   of   steel   51CrV-4 - 1.8159

C Si Mn P S Cr V Ni Mo Cu Al
0,47 – 0,55 <0,4 0,7 – 0,55 <0,025 <0,025 0,9 – 1,2 0,1 – 0,25 <0,4 <0,1 <0,3 <0,02

Ötvözött, magas elaszticitási modulusszal rendelkező, hőkezelhető CrV-ötvözet 700 N/mm2 körüli, majd a nemesítést követően tipikusan 900 és 1.300 N/mm2 közötti szakító szilárdsággal.

Az ötvözet maximális folyáshatár-aránya 85%. Tipikus felhasználási terület az autó– és a gépipari szektorokban a fogaskerekek, fogasrudak gyártásánál, vagy éppen a nyomó, húzó, torziós és spirálrugók területe. Minden esetben, ahol a magas szilárdság párosul a kopásállósággal. Az ötvözet tipikus tulajdonsága, hogy vanádium hozzáadásának köszönhetően még a nagyobb darabok esetében is jobbak a mechanikai tulajdonságok a nemesítést követően, mint a hagyományos Cr-ötvözetű acéloknál. Bár króm és molibdén ötvözésénél valóban magasabb mechanikai értékek érhetőek el, az ötvözet eredményei nagyjából megegyeznek az 50CrMo4 minőségével. A magas repedési-hajlandóság miatt nem hegeszthető.

Edzés:
820-860°C-on,

Hűtés : langyos  edzőolajban.

Edzés utáni keménység:~58-59 HRC HRC.
Megeresztési hőmérséklet: 160-180 ° C.

Elvárt keménység megeresztés után: 57-58 HRC

Megeresztési diagramm lásd.képek!

Lágyítás:
Melegítsük 680-710C-ra, lassan hűtsük le. maximális Brinell keménység ~180 lágyítás után.


32termék