EDGE StoneSHARP 400/1000 Prémium kategóriás vizes fenőkő gumitartóval
400/1000 grit finomságú.
Méret: 180 x 60 x 25 mm
Minden kés, ami rendszeres használatban van, idővel sérül, veszít a vágóképességéből. Az élezés pedig egy olyan folyamat, amit vagy szakemberre bízunk, vagy megvesszük a megfelelő, jó minőségű eszközöket és utána elsajátítjuk az karbantartás menetét.
A fenőkő különböző finomságú oldalai a legmagasabb minőségű korund csiszolószemcsékből épülnek fel.
A közepes finomságú (400 grit) oldal az outdoor kések és EDC kések hatékony karbantartója. Ezeket a késeket az átlagosnál komolyabb próbák elé teszik tulajdonosaik, így az elhasználódás itt sokkal jobban érzékelhető.
A közepes finomságú (1000 grit) oldal azokra a késekre használható, amelyek alapból még nem alkalmatlanok a munkára, de élükből jelentősen vesztettek. Talán ez a leggyakrabban és legsokoldalúbban használható fenőkő, hiszen nemcsak kések, de különböző szerszámok élezésére is kiválóan alkalmas.
Az extrafinom vagy ultrafinom csiszolókövek használata előtt átlagos karbantartási feladatokra mindenképp ezt javasoljuk.
A csomagban található egy gumis tartó, ami a köveket stabilan tartja bármilyen síkfelületen a munkavégzés alatt.
- A fenőkő "előáztatás" nélkül is csiszol, használat előtt elég vízzel benedvesíteni,de hoszabb csiszoláskor-élezéskor célszerű azt beáztatni.
Használata:
- Használat előtt a fenőkövet 5 – 10 percig vízben kell áztatni. Akkor áll használatra készen, ha a vízben való mozgatás során nem jelennek meg felszínen apró buborékok, tehát a kő teljesen megszívta magát a vízzel.
- Az élezés alatt ügyeljen arra, hogy a fenőkő mindig kellően vizes maradjon. A fenőkő akkor van helyesen használva, ha az élezés közben szürke víz keletkezik, amennyiben nem keletkezik, nincs kellően beáztatva.
- Fogja meg az egyik kezével a kés nyelét és tartsa erősen! A penge vágóélét fordítsa maga felé, majd helyezze rá a pengét 15 – 20°-os szögben a fenőkőre. Most helyezze rá a másik kezét a pengére, vigyázzon, hogy ne a kés élére helyezze!
- Fontos, hogy a kés élét fel és le is azonos gyorsasággal és azonos szögben húzza végig a fenőkövön. Az élezés során nem szükséges nagy nyomást kifejteni a pengére.
- Az egyenletes anyagveszteség érdekében ajánlatos 5-10 élezést követően oldalt váltani. Élezze a pengét egészen addig, míg meg nem jelenik az élsorja, ezután fordítsa meg és kezdje el élezni a penge másik oldalát. Fordítsa a penge tompa élét maga felé, ügyeljen rá, hogy úgy, mint előzőleg, a penge 10 – 20°-os szöget zárjon be.
- Figyeljen arra, hogy a pengét egyenletesen mozgassa fel és le!
- A keletkezett sorját (elvékonyodott acélréteg a kés élén) úgy távolíthatja el, ha a fenőkő bal felső sarkától kezdve a jobb alsó sarokig végighúzza a kés élét a fenőkő felületén, úgy, mintha egy boltívet rajzolna. Ezt követően egy kis ideig tartsa a kést folyó csapvíz alatt, majd törölje szárazra.
A legjobb kés is idővel veszít az eredeti élességéből. Ezért elengedhetetlen a kések folyamatos csiszolása vagy az élességük fenntartása. A megfelelő technika és a minőségi fenőkő segítségével ez nem egy nehéz feladat.